Ptchero22

Kenniscentrum

Het Psychotraumacentrum Zuid Nederland is naast een behandelcentrum ook een kennis- en onderzoekscentrum, zowel op regionaal, nationaal als internationaal gebied. 

Kennis delen

Het PTC speelt een actieve rol in de verspreiding van kennis én het delen van expertise. Dit doen we door ons belangenarm in te zetten voor kennisdeling en ondersteuning van professionals. We zijn zichtbaar op (inter-) nationaal podium en delen onze kennis over trauma en traumabehandeling. 

Promotie Peter Janssen op 22 november: “Posttraumatische Stressstoornis en Sociaal Functioneren”

Op 22 november verdedigt Peter Janssen zijn onderzoek naar het sociale functioneren en de behandeling daarvan bij mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Uit het onderzoek bleek dat sociale cognitie en emotieregulatie een belangrijke klinische rol spelen bij sociaal gerelateerde problemen bij PTSS. Het is daarom essentieel om aandacht te hebben voor het sociaal functioneren in de diagnostiek en behandeling van mensen met PTSS, aldus Peter.

Trauma’s, zoals geweld of misbruik, kunnen leiden tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS). PTSS kan het sociaal functioneren verstoren doordat het processen zoals sociale cognitie (begrip van sociale situaties) en emotieregulatie (passend emotioneel reageren) ondermijnt. Reden genoeg voor Peter om zich te verdiepen in deze processen.

Het onderzoek van Peter laat zien dat getraumatiseerde individuen een tekort aan sociale cognitie vertonen. Er is vooral een tekort in mentaliseren, ofwel het begrijpen van eigen en andermans gedachten en emoties. Getraumatiseerde individuen hadden een verminderd vermogen om flexibel afstand te nemen van hun eigen perspectief, essentieel voor goed mentaliseren. Daarnaast speelde een beperking in de emotieregulatie een belangrijke rol bij PTSS en daaraan gerelateerd verminderd gezinsfunctioneren. Er werd geen direct behandeleffect op sociale cognitie en emotieregulatie gevonden, mogelijk omdat veranderingen hierin tijd vergen.

In 2017 begon Peter zijn onderzoek bij het Psychotraumacentrum en het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit. Hij deed dit onder begeleiding van Prof. dr. mr. Elisa van Ee-Blankers, Prof. dr. Toon Cillessen en Dr. Sabine Stoltz. Het proefschrift 'Trauma and its social echoes' is het mooie resultaat van dit meerjarige onderzoek, namens alle collega’s van harte gefeliciteerd Peter!

Meer weten?
Op 22 november 2024 van 10.30-12.00 uur verdedigt Peter zijn proefschrift in de Aula van de Radboud Universiteit, Comeniuslaan 2 in Nijmegen. Wil je hierbij zijn? Dan kun je je aanmelden bij Lynn Mobach via l.mobach@uva.nl en/of Ferry Cornelissen via ferrycornelissen@live.nl.
Zie ook: https://www.ru.nl/over-ons/agenda/posttr...

Wil je graag een digitale versie van het proefschrift ontvangen? Stuur dan een e-mail naar p.janssen@reiniervanarkel.nl

Books 2463779 1280 Books 2463779 1280 Books 2463779 1280

Nieuws

Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health

In een samenwerking tussen Herlaarhof en het Psychotraumacentrum Zuid-Nederland van Reinier van Arkel onderzochten we de werkzaamheid van intensieve traumabehandeling bij adolescenten. De studie toont aan dat deze behandelvorm effectief is voor de PTSS-klachten van adolescenten.

Lees de volledige publicatie 

Frontiers in Psychology

Moeders die traumatische ervaringen hebben meegemaakt kunnen hier last van hebben in het grootbrengen van hun kinderen. Juist daarom is het zo belangrijk dat er voor deze moeders en hun kinderen trauma-geïnformeerde interventies zijn. In dit review artikel beschrijven Eline Meuleman en Elisa van Ee de evidentie voor deze interventies.

Lees de volledige publicatie

Samen sterker

Samen sterker: de lange-termijn relaties tussen hoe partners op elkaar reageren, samen omgaan met problemen en herstel van PTSS.

Eerder onderzoek richtte zich vooral op negatieve verbanden tussen PTSS en relaties. Dit onderzoek richtte zich op de mogelijke positieve rol van deze relationele aspecten bij het herstel van PTSS tijdens de behandeling.

Lees de volledige publicatie

De worsteling van zorgverleners én juristen.

Vreemdelingenrecht en geneeskunde raken elkaar wanneer vreemdelingen vanwege ziekte bescherming of verblijf in Nederland vragen, of als medische problemen een rol spelen in de asielaanvraag. Medische informatie van behandelaren is cruciaal in juridische procedures, vooral bij psychische klachten die het asielrelaas beïnvloeden. Samenwerking tussen zorgverleners en juristen, met kennis van elkaars vakgebieden, kan de ondersteuning van zieke vreemdelingen verbeteren.

De worsteling van zorgverleners én juristen op het grensvlak van vreemdelingenrecht en gezondheidszorg · Crimmigratie & Recht · BJu Tijdschriften

Onderzoek en innovatie

De behandelpraktijk en het wetenschappelijk onderzoek zijn bij PTC nauw met elkaar verbonden. Vragen uit de behandelpraktijk worden vertaald naar wetenschappelijk onderzoek en de onderzoeksresultaten worden vervolgens weer vertaald naar de praktijk. Hierbij is het doel dat het wetenschappelijk onderzoek en het delen van kennis om de nieuwe inzichten toe te passen leidt tot verbetering van de behandelresultaten van onze cliënt van morgen.

Als TOPGGZ instelling staat het PTC dan ook voorop om onderzoek te doen naar nieuwe behandellijnen of verdere ontwikkeling van reeds beproefde behandelingen die recht doen aan de complexiteit van de problematiek waarmee onze cliënten worden geconfronteerd.

Wetenschappelijk onderzoek om een bijdrage te leveren aan de onderbouwing, ontwikkeling en evaluatie van kwalitatief hoogwaardige zorg voor de effectieve behandeling van trauma en traumagerelateerde problematiek. De nadruk ligt op continue verbetering en innovatie.

Onderzoekslijn trauma en herstel

Hoofdonderzoeker: Professor Elisa van Ee

Het onderzoek van het PTC wordt gedaan binnen de onderzoekslijn ´trauma en herstel´ en bestaat uit onderzoek binnen de specialistische - en hoogspecialistische zorg op het gebied van de volgende drie thema’s:

  • Evidence-based behandeling: onderzoek naar diagnostiek en behandeling van trauma en trauma gerelateerde problematiek, gericht op herstel van symptomen en functioneren.
  • Persoonlijk herstel: onderzoek naar het versterken van het vermogen van getraumatiseerde cliënten om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren.
  • Gezinsfunctioneren: onderzoek naar diagnostiek en behandeling van de complexe interactie tussen trauma symptomen en specifieke systeem en contextuele factoren.