Ptchero41

Behandeltraject

Het Psychotraumacentrum biedt behandelingen aan voor specialistische en hoog specialistische zorg. Vooraf worden doelstellingen, methodiek, aantal en frequentie van de behandelsessies vastgelegd.

Hoe ziet een behandeltraject er uit?

Na aanmelding bij het Psychotraumacentrum is het van belang vast te stellen of er bij de cliënt sprake is van een een trauma- en stressorgerelateerde stoornis (zoals PTSS). Dit wordt onderzocht tijdens de intakefase. De intakefase bestaat uit een of meerdere gesprekken waarin jouw klachten en persoonlijke situatie  worden geïnventariseerd. Zo nodig wordt aanvullend psychologisch of psychiatrisch onderzoek gedaan. Als alles in kaart is gebracht volgt een adviesgesprek. Hierin wordt advies gegeven over de behandelmogelijkheden. In samenspraak met jou wordt gekeken welke behandeling mogelijk, realistisch en haalbaar is.

1

Verwijzing

  • verwijzing door een medische specialist
  • woon je de regio van Reinier van Arkel en heb je 2 PTSS behandelingen doorlopen( EMDR en IE)? Dan kun je direct naar het PTC het PTC verwezen worden. 
  • Bij 1 of geen van dergelijke behandelingen wordt je eerst bij een Regioteam van Reinier van Arkel voor herstel ondersteunende intake gezien. 
  • Woon je buiten de regio van Reinier van Arkel: dan is verwijzing is mogelijk als je eerder 2 PTSS behandelingen (EMDR en IE) hebt gehad. 
  • voor ... doelgroepen zijn er aparte afspraken gemaakt 
2

Triage

De triage is een telefonisch contact van ongeveer 30 minuten. De triagist bespreekt met jou: 

  • de relevante medische informatie
  • de ernst van de klachten.
  • is de verwijzing passend? 
  • Urgentie 
  • wachttijden 
  • informatie over verloop na triage
3

Vragenlijsten

Tijdens je behandeling ontvang je via e-mail een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen. Deze kun je gemakkelijk thuis invullen. De vragenlijst wordt zowel voor als tijdens je behandeling meerdere keren afgenomen.

Aan de hand van jouw antwoorden kunnen we zien of je klachten verminderen en krijgen we een duidelijk beeld van je herstel en de resultaten van je behandeling.

 

4

Intake

De intake bestaat uit één of twee gesprekken waarbij jouw klachten, levensloop en persoonlijke situatie met jou en jouw naaste wordt besproken. Het is daarom van belang een belangrijke naaste mee te nemen naar dit gesprek.

Als het nodig is vindt er extra psychologisch, systeem- en/of psychiatrisch onderzoek plaats.

5

Adviesgesprek

Als we alles in kaart hebben gebracht volgt een adviesgesprek. Tijdens dit gesprek geven we advies over de behandelmogelijkheden en kijken we samen met jou en jouw naasten welke behandeling passend en haalbaar is. 

6

Behandelplan

In een behandelplan leggen de afspraken die we met jou maken over de behandeling vast. We stellen de de doelen van de behandeling op en welke en hoe de behandeling wordt aangepakt.

Dit wordt door de de regiebehandelaar met jou gedaan. De regiebehandelaar is vaak dezelfde persoon die ook het intake gesprek met je heeft gevoerd. 

7

Wachttijd

Om je een idee te geven hoe lang je moet wachten kun je deze website raadplegen 

Reinier van Arkel 

8

De behandeling wordt gestart

Vervolgens start de behandeling volgens het behandelplan. Dit kan bij jouw regiebehandelaar zijn maar dat kan ook bij een andere behandelaar zijn. Jouw regiebehandelaar houdt overzicht en zorgt dat de behandeling goed verloopt.

9

Zorgafstemmingsgesprek

Dit is een een gesprek tussen jou, je behandelaar en soms andere zorgverleners tijdens de behandeling. Het doel is om samen te bespreken hoe de behandeling verloopt en of er aanpassingen nodig zijn.

10

Einde behandeling

Dit betekent dat je therapie of begeleiding stopt. Dit kan gebeuren omdat je je doelen hebt bereikt, je je beter voelt, of omdat je samen met je behandelaar hebt besloten dat het tijd is om te stoppen. Soms kan het ook zijn dat je doorverwezen wordt naar een andere vorm van hulp als dat nodig is.